Miért érdemes mezítláb vagy mezítláb cipővel edzeni?

Warum es sich lohnt, barfuß bzw. mit Barfußschuhen zu trainieren

Kiugrunk az ágyból, és becsúszunk a papucsunkba, mielőtt elhagynánk azt a házat, amelyet utcai cipőnkre tettünk. Hogy mezítláb futni? Nem kérdéses, mert a lábunk annyira hozzászokott a cipőhöz, hogy elég kényelmetlen lehet mezítláb futni. A csempe padlója túl hideg a mezítláb járáshoz, és az utcán cipőre van szükség a lábunk védelme érdekében. 

A meztelen lábakat általában nem vonzónak és rendellenesnek tekintik. A cipő egyszerűen a modern életmódunk része. A védőfunkció mellett az egyéni stílusunkat cipővel is kifejezhetjük. 

A cipő viselésével azonban elveszítjük az izom erősségét, és a padlóról származó szenzoros visszajelzések elvesznek. A következő cikkben megtudhatja, miért lehet előnyös a mezítláb edzése. 

 

Mezítláb képzése - Előnyök / hatások

 

Franklin et al. 2015 -ben, amelyet a Gait & Posture tudományos magazinban tettek közzé, érdekes eredményeket lehet olvasni.

A következő hatások akkor érhetők el, ha a cipőt az edzés során kiszorítják, azaz mezítláb vagy zoknival edznek:

 

  • További izmokat használnak 
    Normál lábbeliben a lábunk egyfajta mozog. A mezítláb akár 20 izomot is használnak, amelyeket nemcsak megerősítenek, hanem különféle feladatokkal is rendelkeznek a stabil járáshoz. Ha ezeket az izmokat kifejezetten súlyokkal kiképzi, akkor az "elfelejtett" izmok gyorsan újra aktiválhatók és felépíthetők. Ez fontos hozzájárulást jelent az egészséges, illeszkedés és a sérülés mentességének megőrzéséhez.
  • Jobb egyensúly
    A sérülések megelőzéséhez fontos az egyensúly jó érzése. Az életkor növekedésével az esés súlyos sérülésekhez vezethet, ezért nagyon fontos, hogy mindig stabil és ne hamis legyen, még akkor sem, ha a felület csúszósnak vagy egyenetlennek kell lennie.
    Zech et al. 2018, amely a gyermekgyógyászatban szereplő határokon jelent meg, azt mutatja, hogy a sok mezítláb és a játékot futó gyermekek lényegesen jobb egyensúlyérzetet mutatnak, mint a cipőket viselő gyermekek. 
  • Az izomtónus és az izomerő győzelme 
    Különösen akkor, ha a súlyzós edzés, akár súly esetén, akár külső súlyokkal, nagy hatást érezhet, ha mezítláb edz a cipő helyett.
    Az agy jobb szenzoros visszajelzést kap a padlóról a lábakon keresztül. Különösen stagnáló teljesítmény esetén a mezítláb edzők ahhoz vezethetnek, hogy nagyobb súlyokat emeljenek. A jobb érzéssel a lábán keresztül a mozgások minősége jelentősen javulhat, ami végül növekvő teljesítményhez vezethet.

 Zaqq-qnit-szürke futócipő

A mezítláb edzés mindenkinek megfelelő?

 

Alapvetően igen, feltéve, hogy egészséges lábad van. Ha törései vannak, vagy rosszindulatúak vagy osteoporosis szenvednek, mindig konzultáljon a résztvevő orvossal. Ezen felül mindig hallgassa meg a saját testét. Ha fájdalma van, akkor nem szabad folytatnia a mezítláb edzést. 

Azt is meg kell jegyezni, hogy az edzés során a szilánkok, a tüskék vagy az éles -élű kövek különleges sérülésének kockázata van. 

 

Tippek a mezítláb edzéshez

 

Mint minden új tevékenység és sport esetében, lassan megszokja a stresszet, amikor a mezítláb edzésről van szó. Ha már megszokta a cipőben végzett súlyzós edzést, akkor nem szabad a mezítláb edzését 10 percig. Természetesen ugyanez vonatkozik az összes többi sportra.

A legjobb, ha ragaszkodunk a hüvelykujjszabályhoz, hogy hetente 5 perccel meghosszabbítsák a mezítláb edzést, mindaddig, amíg az előző egység nem okozott problémát. Lehet, hogy ez a kísérleti növekedés túl óvatosnak tűnik, de meg kell jegyezni, hogy a felhasznált új izmoknak időre van szükségük a felépítéshez. Csak akkor, ha a láb területén erős izmok alakulnak ki a sérülések csökkenésének kockázatával. 

Ezért mindig tanácsos lassan megközelíteni a mezítláb edzőket, és nem akar egyszerre túl sokat. 

Zaqq-barefoot cipő edzés 

A mezítláb vonatok alternatívája a mezítláb cipők

A mezítláb edzés alternatívája a mezítláb cipők viselése. A ZAQQ Barefoot cipőnk elegendő védelmet nyújt, de úgy tervezték, hogy az érzékszervi visszajelzés ne veszítsen el. Ez az oka annak, hogy az összes Zaqq talpja teljesen lapos, ostya -thin és nagyon rugalmas. A láb érezheti a padlót, és természetesen lerázhatja. Ezenkívül a cipőnk sok helyet kínál a lábujjak területén, így a láb szabadon mozoghat, mint amikor mezítláb fut a mezítláb cipőben.

A sport tevékenységekhez, akár súly, akár edzéshez, a ZAQQ mezítláb cipőnket javasoljuk a futó kategóriából. Ezek könnyűek, rugalmasak és különösen lélegzőek.

>> Mezítláb cipő futtatása a nők számára - kattintson ide! <<

>> Mezítláb cipő futtatása férfiak számára - kattintson ide! <<

 

Nyugodtan érezd, érezzük a zaqq -ot.

 

Források:

Simon Franklin, Michael J. Gray, Nicola Heneghan, Laura Bowen, François-Xavier LI 2015: Mezítláb vs közös lábbeli: A kinematikus, kinetikai és izomtevékenység-különbségek szisztematikus áttekintése a gyaloglás, a Gait & Posture, 2015, 42. kötet, 3. kiadás, 230-239.

http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0966636215004993

 

Astrid Zech, Ranel Venter, Johanna E. de Villiers, Susanne Sehner, Karl Wegscheider, Karsten Hollander 2018: A gyermekek és serdülők motoros készségeit befolyásolja mezítláb vagy Shod felnövekedése, Frontiers in Pediatrics, 2018, 6. kötet, 115. o.

https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fped.2018.00115/full 

Vissza a blogba

Hozzászólás írása

Felhívjuk a figyelmedet, hogy a hozzászólásokat jóvá kell hagyni a közzétételük előtt.

1 / 3