Építőizom mezítláb cipő viselésével?

Muskelaufbau durch das Tragen von Barfußschuhen?

Széles körben elterjedt ötlet, hogy a láb- és lábizmok térfogata mezítláb futással vagy mezítláb cipőkkel történő edzés révén növekszik. Számos egészségügyi szakértő is állítja, hogy a mezítláb cipők viselése nincs jelentős hatással az izommennyiségre.

Mi van most? Különböző tudományos tanulmányokat vizsgáltunk a témáról, amelyeket itt részletesebben szeretnénk belemenni. 

Az összes tanulmányban a szinonimákat mezítláb cipőkhöz, nevezetesen a minimális cipőhöz használják. Az alábbiakban megtalálja a tudományos tanulmányokról szóló konkrét forrásinformációkat, ha mélyebben szeretne foglalkozni a témával.

 

Három tanulmány azt mutatja, hogy az izomnövekedés mezítláb cipővel viselve

Egy tanulmányában Miller et al. 2014 33 futót vizsgáltak meg, amelyek közül körülbelül a fele a tanulmány részeként a minimális cipőre váltott, és a másik fele a szokásos futócipőben folytatta edzését, mint korábban. A tanulmány három hónapos edzés után vizsgálta az izmok változását. Megállapítást nyert, hogy a minimális cipővel rendelkező futók szignifikánsan növelték az izomátmérőjét (21% a rövid Tohimgernél, 18% a kis lábujj -abductor esetében). 

Expeq-Mid fekete vízálló_minimal cipő

Egy másik tanulmányban Johnson et al 2016 A 44 futót két csoportra osztották. Mint a korábban említett tanulmányban, annak fele a minimális cipőre váltott, míg a másik fele a szokásos futócipővel folytatta az edzést. A minimális cipővel edzett futók csoportja az izomátmérő növekedését mutatta a Halluxabductor magasságában 10,6%, míg a többi vizsgált izom nem volt szignifikáns különbség. 

Egy másik tanulmányban Chen et al. 2016 47 futót vizsgáltak meg. Ezeket a következő kritériumok szerint választották ki:

  • 20 és 45 év között
  • szokásos a normál futócipőn
  • Futtasson legalább 20 km -t az elmúlt 12 hónapban
  • Eddig sem minimális cipőben, sem mezítláb

Egy véletlenszerűen ezt a 47 futót két csoportra osztották, és 6 hónapos képzési programot kaptak. A félévi edzési periódus előtt és után a lábak és a lábak izommennyiségét mágneses rezonancia képalkotással (MRI) mértük. 

Kísérleti csoport:

A csoport résztvevői minimális cipőt kaptak az edzéshez. Lassan megszokja az új cipőt. Még mindig befejezték a heti futó edzést a hagyományos lábbelivel. 

Ezen túlmenően a futóknak hetente háromszor minimális cipővel rendelkező edzésprogramot kellett végrehajtaniuk. A borjak megerősítésére és a dinamikus egyensúly javítására irányuló gyakorlatok.

Ellenőrző csoport:

Mint általában, a csoport résztvevői folytatták a hagyományos lábbelit. Ugyanakkor ugyanazokat a erősítő és egyensúlyi gyakorlatokat kellett elvégezniük, például a kísérleti csoportot annak érdekében, hogy meghatározzák a csoportok közötti különbségeket.

A vizsgálat eredményei

Hat hónapos minimalista cipő edzés után a kísérleti csoport résztvevői a láb és a lábizmok térfogatának jelentős növekedését mutatták. 

A kontrollcsoport résztvevői nem találtak különbséget az izommennyiség között a hat hónapos program előtt és után.

 Hiqe-low-fekete vízállóság_barfusschuhe

A mezítláb cipő pozitív hatással van az izomnövekedésre

A tudományos tanulmány eredményei azt mutatják, hogy az izommennyiség minimális cipő viselésével növekedhet. A minimális cipőt inkább bizonyos izomcsoportok használatához használják. Természetesen további vizsgálatokra van szükség a fent említett eredmények nyilatkozatainak alátámasztására. Mindhárom tanulmány azonban azt mutatja, hogy minimális cipő használatakor növekszik az izom. 

Mivel azonban mindhárom tanulmány azt mutatja, hogy növekszik az izom, feltételezhető, hogy bizonyos izomcsoportok automatikusan kiképzik mezítláb cipő viselése során. És egy dolog biztos, hogy azok, akiknek erős izomkészüléke van, hozzáadják a sérülésekhez. Ez azt jelenti, hogy a minimális cipő csökkentheti a sérülések kockázatát.

 

Használt irodalom: 

Miller et al. (2014, Journal of Sport and Health Science):

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2095254614000374

 

Johnson és mtsai, 2016, Ortopédia és biomechanika:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26509371/

 

Chen et al. 2016:

https://www.clinbiomech.com/article/S0268-0033%2816%2930067-5/abstract

Vissza a blogba

Hozzászólás írása

Felhívjuk a figyelmedet, hogy a hozzászólásokat jóvá kell hagyni a közzétételük előtt.

1 / 3